-
Playstation5 inceleme
PlayStation 5 Tasarımı
PlayStation 5 özellikleri ve fiyatı ile ilgili detaylara geçmeden önce dilerseniz yeni nesil konsolun tasarımım detaylarına göz atalım.
Yeni nesil konsolun tasarımına baktığımızda ise bizleri DualSense kontrolcüsünde olduğu gibi çift renk kullanan bir tasarım anlayışı karşılıyor. Bu sayede oldukça yenilikçi ve modern görünmeyi başaran konsol aynı zamanda iki farklı şekilde de kullanılabiliyor.
Dikey şekilde kullanılabilen ilk PlayStation modeli olarak da lanse edilen PS5, belirtiğimiz gibi yatay ve dikey şekilde kullanılabiliyor. Bunun için de Sony, kutu içeriğinde konsolun dikey veya yatay bir şekilde kullanılabilmesi için özel olarak geliştirilmiş bir standa da yer veriyor.
Aynı zamanda PlayStation 5’in pürüzlü yüzeyine yaklaştığımızda ise bizleri PlayStation kontrolcüsünde yer alan tuşların simgesi karşılıyor. Sony’nin bu kısımda oldukça ince düşündüğünü görmekteyiz.
PlayStation 5 incelemesi
PlayStation 5 Özellikleri
Güçlendirilmiş ve özelleştirilmiş bir CPU ve GPU’ya sahip olan PlayStation 5, aynı zamanda ultra yüksek hızlı bir SSD sabit sürücüye ev sahipliği yapıyor. Bu sayede Sony’nin yeni nesil konsolu benzeri görülmemiş yükleme hızlarını ve yepyeni kullanıcı deneyimini de oyunculara sunuyor. Bunlara ek olarak, PlayStation 5 donanım destekli ray tracing, 120 FPS‘ye kadar destek, göz kamaştırıcı 8K çıkış ve 3D ses kalitesi gibi özellikleriyle de ön plana çıkmayı başarıyor.
Donanım Destekli Ray Tracing (Işın İzleme)
Günümüzde yavaş yavaş bir standart haline gelmeye başlayan Ray Tracing, PlayStation 5’in en önemli özelliklerinden biri olarak gösteriliyor. Donanım destekli bir ışın izleme teknolojisiyle beraber gelen konsol, bu sayede çok daha gerçekçi yansılamaları ve gölgeleri oyunculara sunuyor.
8K Çıkış
Yeni nesil konsol ile beraber oyunculara daha gerçekçi ve canlı görüntüler sunmayı hedefleyen Sony, bu kısımda PS5’te 8K çıkışa yer veriyor. Böylece PS5’in 4320p çözünürlüklü ekranlarla uyumlu olacağını ifade eden Sony, aynı zamanda oyunların çoğunluğunun HDR ile doğal 4K özellikli ekranlarda çalışmasını bekliyor.
3D Ses Desteği
Sahip olduğu özelliklerle ön plana çıkmayı başaran PS5, Tempest Engine tarafından güçlendirilen 3D Ses desteğine de ev sahipliği yapıyor. Bu ses desteği sayesinde PS5, 1000 farklı potansiyel ses kaynağından seslerin mekansal konumlandırılmasını simüle edebiliyor.
Böylece seslerin daha doğal bir şekilde oluşmasına olanak sağlayan PS5, sesleri sizin konumunuza göre doğru bir şekilde yerleştirmesine olanak tanıyor. Örnek vermek gerekirse, oyun esnasında bir kişi arkanızda yürürse, PS5 bu ayak seslerinin konumunu işleyerek onları gerçek hayatta gibi duymanıza imkan tanıyor.
PlayStation 5 Özellikleri – SSD
Sony, aynı zamanda daha önceden düzenlemiş olduğu konferanslarda yüksek hızlı SSD’nin de bazı hız verilerini de kullanıcılarla paylaşmıştı. Bu kısımda PS5’te 825 GB‘lık depolama alanına sahip olan NVMe SSD‘nin 2 GB’lık bir dosyayı 0.27 salisede yükleyeceği ifade edilmişti. Aynı zamanda, PS5’de yer alan bu SSD’nin 5.5 GB/s okuma hızına da sahip olduğunu da belirtelim
PlayStation 5 Arayüzü
PlayStation 5 arayüzü ile de dikkat çekmeyi başarıyor. PS4 arayüzünün temelleri üzerine kurulan arayüz tasarımında ise bizleri ana menüde medya içerikleri ve oyunlar olmak üzere iki farklı sekme karşılıyor. Söz konusu bu medya uygulamaları arasında da Netflix, Amazon Prime Video ve Youtube gibi uygulamalara yer alıyor.
Oyunlar sekmesine geldiğimizde ise bu kısımda da daha önceden gösterildiği gibi oldukça minimalist ve modern bir arayüz tasarımıyla karşılaşıyoruz. Ayrıca oyunlar sekmesinde dolaştığımızdaysa her yeni bir oyunun üzerine geldiğimizde o oyuna ait olan tema müziğinin de çaldığını fark ediyoruz. Tabi, bunun şimdilik belli başlı oyunlarla sınırlı olduğunu da belirtelim. Ancak, ilerleyen dönemlerde bu olayın tüm oyunlar için geçerli olacağını da belirtmekte yarar var.
İşlevsel ve kullanışlı yapısının yanı sıra yeni özelliklere de ev sahipliği yapan kullanıcı arayüzü, ayrıca Kontrol Merkezi olarak adlandırılan bir menüyle beraber geliyor.
PlayStation 5 İncelemesi
Bu Kontrol Merkezi sayesinde kullanıcılar PS5 ile ilgili ihtiyaç duyacağı her şeye tek bir noktadan oldukça hızlı bir şekilde erişim sağlayabiliyorlar. Oyuncular bu kontrol merkezine ise PS5’in kontrolcüsü olan DualSense’in üzerinde bulunan PlayStaion logosuna basarak erişebiliyorlar.
Bunun yanı sıra PS5’in kullanıcı arayüzü “Etkinlikler” olarak adlandırılan yeni bir sayfayı da bünyesinde bulunduruyor. Bahsi geçen “Etkinlikler” sayfası sayesinde de oyuncular bu sayfa üzerinde yer alan bazı aktivitelere tıklayarak oyundaki ilgili bölümlere de direkt olarak geçiş yapabiliyorlar. Böylece oyuncuların boş yere vakit kaybetmesinin de önüne geçecek olan Sony, aynı zamanda daha akıcı ve hızlı bir PlayStation deneyimini de kullanıcılara sunuyor.
PlayStation 5 inceleme videomuzda da değindiğimiz gibi, PlayStation 5’in arayüz tasarımı her yönüyle kullanıcıya kaliteli bir deneyim vadediyor.
PlayStation 5 Dualsense – PlayStation 5 incelemesi
PlayStation 5 DualSense
PlayStation 5’in en dikkat çekici detaylarından biri ise şüphesiz ki DualSense kontrolcüsü. Tamamen yenilenen tasarımıyla dikkat çeken yeni nesil kontrolcü gelişmiş tetik hissi, dokunsal geri bildirim, uyarlanabilir tetikleyiciler ve yerleşik mikron düzeni gibi detaylarla da ön plana çıkıyor. Dualsense’in ön plana çıkan özellikleri ise şu şekilde sıralanıyor:
Dokunsal geribildirim, DualShock 4’te bulduğunuz gürültülü motorlara benzer şekilde çalışıyor ancak duyum çok daha hassas olduğu için oyun sırasında daha belirgin duyumlara izin veriyor.
Uyarlanabilir tetikleyiciler, kontrol cihazının L2 ve R2 düğmelerinin çekerken hissettiğiniz direnci dinamik olarak ayarlamanıza olanak tanıyor, yani oyunda bir yay ipi gerdiğinizde ağırlaşıyor veya yüksek hızlarda fren yapmaya çalıştığınızda daha güçlü bir sıkma gerektiriyor.
Yerleşik mikrofon düzeni, çevrimiçi oyunlarda arkadaşlarınızla ve yabancılarla iletişim kurmak için artık bir kulaklığa ihtiyacınız olmayacağı anlamına geliyor. İsterseniz özel bir mikrofon bağlayabilirsiniz ama temel iletişim için yalnızca DualSense kontrol cihazının kendisiyle konuşmanız yeterli.
PlayStation 5 Özellikleri – Geriye Dönük Uyumluluk
PlayStation 5 geri uyumluluk özelliği ile de dikkat çekmeyi başarıyor. Bu kısımda 4000’den fazla PS4 oyunu sorunsuz bir şekilde çalıştırabilen PS5, şimdilik sadece 10 adet PlayStation 4 oyununu çalıştıramıyor.
PlayStation 5 Aksesuarları
PlayStation 5’in özelliklerinden bahsetmişken, PlayStation 5’in opsiyonel aksesuarlarına da dilerseniz kısaca değinelim.
Bildiğiniz üzere Sony, 11 Haziran 2020 tarihinde düzenlemiş olduğu etkinlikte yeni nesil konsolla beraber kullanıcılara sunulacak olan opsiyonel aksesuarları da duyurmuştu. PlayStation 5’in opsiyonel aksesuarları arasında yer alan parçalar şöyle: Medya Kumandası, HD Kamera, DualSense Şarj İstasyonu ve Pulse 3D Kablosuz Kulaklık.
Medya Kumandası
Şık ve çok kullanışlı olan PS5’in Medya Kumandası, ses tanıma özellikli bir mikrofonla birlikte geliyor. Ayrıca, konsol ve DualSense kontrol cihazı ile aynı iki tonlu renge sahip. Eğer tüm multimedya ürünleriniz arasında bir düzen arıyorsanız, renk konusunda da gözünüze hoş gelecek bir uyumla karşı karşıya kalacaksınız.
HD Kamera
PlayStation Kamera’nın geliştirilmiş bir versiyonu olan PlayStation 5’in HD kamerasında çift 1080p lens bulunuyor ve streamerlar için önemli bir aksesuar olarak piyasaya sunuluyor. Televizyonunuzun üstüne sabitlemek için kullanılabilecek akıllıca düşünülmüş iki çeşitli ve kapaklı tasarımıyla dikkat çekiyor.
DualSense Şarj İstasyonu
İki DualSense oyun kolunu da aynı anda şarj edebileceğiniz ve saklayabileceğiniz bu şarj istasyonu da kontrol cihazı gibi iki tonlu bir tasarıma sahip. Bu kez USB-C şarj girişini oyun kolunun alt kısmında görüyorsunuz.
Pulse 3D Kablosuz Kulaklık
PS5’in tescilli Tempest Engine destekli 3D ses teknolojisinden yararlanmak üzere tasarlanan Pulse 3D Kablosuz Kulaklıklı Mikrofon Seti ayrıca oyun oynarken yüksek kaliteli bir iletişim kurabilmeniz için gürültü önleyici iki mikrofonla donatılmış.
PlayStation 5 Fiyatı
19 Kasım tarihinde piyasaya sunulacak olan PlayStation 5 fiyatı bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde resmi olarak açıklanmıştı. Bu kısımdaysa yeni nesil konsolun Türkiye’de 8.299 TL’den satışa sunulacağı belirtilmişti.
PlayStation 5 Kutu İçeriği
Hatırlarsanız, daha önceden sizler için hazırlamış olduğumuz PlayStation 5 kutu açılış videosunda yeni nesil konsolun kutu içeriğinden bahsetmiştik. PlayStation 5’in kutu içeriği ise şu şekilde sıralanıyor;
- PlayStation 5 konsolu
- Kablosuz oyun kolu (DualSense)
- Konsolun dik ve yatay durabilmesini sağlayan destek aparatı
- HDMI kablo
- AC güç kablosu
- Kullanım Kılavuzu
- Astro’s Playroom oyunu (Önceden yüklü olarak geliyor)
PlayStation 5 Teknik Özellikleri
Bileşen Özellik CPU 3.5 GHz’de 8x Zen 2 Çekirdek (Değişken Frekans) GPU 2.23 GHz’de 36 CU (Değişken Frekans), 10.28 TFLOP GPU Mimarisi Özelleştirilmiş RDNA 2 Bellek 16 GB GDDR6/256-bit Bellek Bant Genişliği 448GB/s G/Ç İş Hacmi 5.5GB / s (Ham), Tipik 8-9GB / s (Sıkıştırılmış) Depolama 825 GB Özelleştirilmiş SSD Genişletilebilir Depolama NVMe SSD Slotu Harici Depolama USB HDD Desteği Optik Sürücü (İsteğe Bağlı) 4K UHD Blu-ray Sürücü -
Fifa2021 inceleme
Herkese selamlar. Bugün son yıllarda adını kendini tekrar etmesiyle andığımız FIFA serisinin son oyunu FIFA 21'i inceleyeceğiz. Oynarken kendimi farklılıklar görmeye zorladığım ancak çok ince detaylarını yakalayabildiğim bu yeni oyun için söylenecek çok şey var. EA'in seri için uyguladığı strateji biraz kabak tadı vermeye başladı. Sözü fazla uzatmadan direkt oyuna geçiyorum.
FIFA 21 İnceleme
Sevilen futbol oyununda bu yıl göze çarpan en büyük değişiklik uzun zamandır kullandıkları arayüz temasını değiştirmiş oldukları. Açık renklerden ziyade artık mavi ve laciverte çalan yeni bir tema seçilmiş. Arayüz teknik olarak aynı olsa da değişen renk paleti burada geçirdiğiniz süre içinde "yeni bir şey kullanıyormuşsunuz gibi" hissetmenizi sağlıyor. Sanırım EA'in FIFA için yıllardır izlediği strateji ile aynı. Her yıl "yeni bir şey oynuyormuşsunuz gibi" hissetmenizi sağlıyorlar ve güya yeni olması beklenen oyun bundan öteye gidemiyor.
Arayüzün daha koyu renklere sahip olması aslında bir nebze oyuncuyu içine çekiyor. Öyle ki paneller arasında gezip çeşitli oyun modlarında okumam gerekenleri, görmem gerekenleri incelerken beni daha az yordu diyebilirim. Bu anlamda yapılan "değişimimsi" girişim iyi olmuş. Ana menü daha derli toplu görünüyor. Geçtiğimiz yıl oyuna eklenen ve suyu sıkılmadan bırakılmayacak Volta modu da bu yıl FIFA 21 ile oynayabileceğiniz oyun modları arasında.
Volta modu bu yıl da karşımızda
Volta modu ilk geldiğinde beğenilmişti ve seriye yeni bir soluk getirmişti ancak bu yıl o kadar beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Temel mantık hikaye üzerinden ilerliyor ve asıl olay sokak futbolu. Önce basit turnuvalara katılıyorsunuz, ardından bir organizatör sizi keşfediyor, Dubai turnuvasına katılmanız için yardımcı olacağını söylüyor. Tabi ondan önce sizin Dubai'de gerçekleşecek turnuva için davet edilen takımları yenmeniz gerekiyor. Takımları tek tek farklı sahalarda farklı türde maçlarda yeniyorsunuz. Bunlar 3v3 duvarı olan ya da olmayan kalecisiz ve 5v5 kalecili yine saha şartlarına göre duvar, genişlik gibi çeşitleri olan maçlar şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu dört takımı da yendikten sonra sizi Dubai turnuvasına davet ediyorlar VE BU DÖRT TAKIMLA TEKRAR MAÇ YAPIYORSUNUZ. Burası biraz hayal kırıklığı yaratıyor, aynı takımları bir de Dubai'de yenmeniz gerekiyor. Her takımın içinde sokak futbolunun ünlü isimlerinden biri kaptan olarak bulunuyor. Dubai'deki turnuvada ise Kaka, Henry gibi ikonik isimler sizin teknik direktörlüğünüzü yapıyor. Aynı dört takımı tekrar yendikten sonra yıldızlar kadrosu, yani teknik direktörleriniz de size meydan okuyor, onları da yenerek turnuvanın galibi oluyorsunuz.
Ayrıca Volta modunu çok oyunculu olarak da oynayabiliyorsunuz. Tıpkı FUT modunda olduğu gibi oluşturduğunuz kadroyla seçilmiş rakiplerin kadrolarını kontrol eden bir yapay zeka karşısında mücadele ederek derece kazanabiliyorsunuz. Bunun dışında dilerseniz çevrimiçi olarak Volta maçları oynayabiliyorsunuz. Dilerseniz de sadece tek bir oyuncuyu kontrol ettiğiniz maçlarda diğer oyuncularla birlikte oynayabiliyorsunuz. Kadronuzdaki oyuncuların görünümlerini Volta Jetonları karşılığında satın aldığınız ya da hikaye modunda kazandığınız eşyalar ile değiştirebiliyorsunuz. Bunlar t-shirt, ayakkabı gibi giyecekler oluyor genellikle. Volta modunun bu yıl çevrimiçi özelliklerinden başka bir numarası ne yazık ki yok.
FIFA 21 bu yıl geçen yıla nazaran grafik anlamında ufak adımlar atmış diyebiliriz. Özellikle futbolcu yüzleri ve futbolcuların detayları artırılmış. İlk kez 2016-17 oyunlarında tam anlamıyla karşımıza çıkan formanın oyuncunun üstünde kıvrılması, sallanması gibi detaylar bu oyunda daha da ayrıntılı şekilde görünüyor. Oyuncuların yüzlerinin, kollarının terlemesi, terledikten sonra formanın vücutlarına yapışması gibi fizik ve grafiksel detaylar oyuna ayrı bir zevk katıyor. Ancak geçen yıla göre büyük bir sıçrama yaşadığını söylemek zor. Volta modunda sürekli değişen haritalarda ve farklı atmosferlerde maçlar yaptığınız için aslında bu modda farkın daha iyi anlaşılabileceğini de belirteyim.
Oynanışta kısmi değişiklikler mevcut, yeni yapay zekalar daha "zeki"
Her geçen yıl FIFA serisinin oynanış mekaniklerinde ufak tefek değişiklikler oluyor. Bu yıl da yine FIFA 20'nin üstüne milimetrik detaylar katarak ilerlenmiş. Yapay zekanın daha sağlıklı çalıştığını söylemek mümkün. Defansın gerisine uzanan bir pastan sonra bütün savunma oyuncularınız dağılmıyor, formasyonunu korumaya çalışarak pozisyonun akışına göre savunma yapıyorlar. Bu özellikle FIFA 17'den sonra oyuncuların serinin her oyununda daha az da olsa yaşamaya devam ettiği bir sorundu. Bu yıl yapay zeka konusunda da ufak da olsa adımlar atıldığını görmek mümkün.
Serbest vuruşlar da yine FIFA 20'yi çağrıştırıyor. Geçen yıl oyunda bulunan taksiksel serbest vuruşlar bu yıl da varlığını sürdürmeye devam ediyor. Teknik anlamda çok uzun bir yol almamış. Eğer serbest vuruşları FIFA 20'de rahatlıkla yapabiliyorsanız yeni oyunda da yabancılık çekmeyeceğinizi rahatlıkla söyleyebilirim.
Özellikle oyuncu koşuları ve top sürme bu yıl daha gerçekçi ve ele oturan türden olmuş. Kontrol ettiğiniz oyuncunun reytingini onunla oynarken çok rahat hissediyorsunuz. Ne çok yüksek reytingi olan oyuncular uzaylı gibi ne de çok düşük reytingi olan oyuncular at arabası çekiyormuş gibi hissettiriyor. Beceri hareketlerinde de bir takım değişiklikler mevcut, bazı kombinasyonları yaparak rakip defansını daha kolay ekarte edebiliyor, oyun keyfinizi artırabiliyorsunuz. Geçen yıla nazaran bu konuda en büyük değişiklik ise oyuncu koşuları konusunda olmuş. Artık koşu yapmak ya da arkalara sızmak yapay zekanın insafına kalmış durumda değil. Siz de koşuları kontrol ederek kendi taktiklerinizi geliştirebiliyorsunuz. Buna alışmanız biraz zaman alsa da oyunun taktiksel anlamda sunduğu deneyimi iyileştiriyor.
Ayrıca savunma yaparken oyuncular birbirine takılıp birer birer yere yıkılmıyor. Kulağa çok saçma gelse de geçen yılın çarpışma sisteminde böyle sahnelere şahit olmuştuk. Bu yıl daha akıllıca hareket eden yapay zekalar hem savunma hem de atak pozisyonlarında daha doğru hareketler yaparak saçma sapan durumlara düşmenizi engelliyor.
FUT yeni sezonda daha sosyal ve etkileşimli hale gelmiş
FIFA 21 FUT modunda artık herhangi bir arkadaşınızla işbirlikçi oyun modu yani co-op şekilde maçlar yapabileceksiniz. Birlikte oynadığınız oyunlardan birlikte ödüller kazanacak, ilerlemenizi birlikte gerçekleştireceksiniz. Yıllardır topluluk tarafından istenen bu özellik sonunda oyuna eklenmiş. Takımlarınızı birlikte oluşturup birlikte rakiplerle mücadele ederek ilerliyorsunuz. Bu yeni işbirlikçi moduyla dilerseniz "Squad Battles" modunda yapay zekaya karşı bir arkadaşınız ile birlikte oynayabiliyorsunuz. Aynı zamanda tek başına oynayan ya da sizin gibi arkadaşıyla birlikte oynayan oyunculara karşı da eş zamanlı olarak oynamanız da mümkün.
Ayrıca yeni FUT etkinlikleri ve görevleri sayesinde daha hızlı kadronuzu geliştirebilip paketler kazanabiliyorsunuz. Kazandığınız oyun içi para birimiyle paketler satın alabildiğiniz gibi "4 maç kazan" tarzında birçok görevle yeni paketler de kazanabiliyorsunuz. Bu paketlerden oyuncular, formalar, yeni armalar ve stadyum özelleştirmeleri çıkıyor. Kendi stadyumunuzu tasarlayabiliyorsunuz. FUT oyuncu kartlarının reytingleri de canlı olarak yükseliyor. Yani bir oyuncu sizin takımınızdayken dünyada ses getiren parlak bir futbolcu olma yolunda ilerlediğinde bunu oyunda da hissedebiliyorsunuz. Özellikleri güncelleniyor. Stadyum özelleştirmeleri de çok güzel olmuş diyebilirim. Tezahüratlardan tutun stadyum müziklerine kadar birçok kısmını özelleştirebiliyorsunuz ve ev sahibi olduğunuz maçlarda bunların tadını çıkarabiliyorsunuz.
Geçen yıldan bu yana neler değişti?
Gerek arayüz, gerek ise oyun modları çeşitliliği anlamında FIFA 21, geçen yıla nazaran devasa farklar vaat etmiyor. Alıştığınız arayüz tasarımı ve daha önce gördüğünüz oyun modları bu yıl da oyunda bulunuyor. Bu anlamda değişimin minimal olduğunu ve eğer sağlam bir FIFA hayranı değilseniz farketmeniz için uzun süre oynamanız gerektiğini belirtelim. Bu yıl en büyük değişim yapay zeka, çarpışma sistemleri ve taktikler anlamında olmuş. Bahsettiğim gibi artık yapay zekalar birbirine takılıp düşerek savunmada 4 kişi varken ayakta olan tek oyuncuyla oynamanıza sebep olmuyor. Direkt düşmek yerine sendeleyip kaldıkları yerden oynamaya devam ediyorlar.
FIFA 21'de atak pozisyonlarında daha iyi yerleşen ve savunmada hemen dağılmayan bir takımınız olacak. Bu da oyunun sizi daha fazla tatmin etmesini sağlıyor. Dünya yıldızı oyuncuların hiç olmayacak şekilde ofsayt pozisyonlarına düşmesi gibi hatalar giderilmiş ve artık reytinglerine göre davranıyorlar. Oynarken de bunu hissedebiliyorsunuz. FUT modu bu yıl daha etkileşimli ve daha sosyal bir mod olmuş. FIFA oyunlarında oyuncuların en çok vakit geçirdiği FUT bu yıl daha bir anlamlı ve güzel olmuş diyebilirim. Oyunun çevrimiçi etkileşiminin artması da sizi kolay kolay sıkmayacağına ve her an yapacak bir şey bulabileceğinize işaret ediyor.
Uzun lafın kısası
FIFA 2,1 seriyi devamlı takip ederek uzun zamandır oynuyorsanız sizin için önerebileceğim bir oyun. Ancak FIFA serisine çok aşina değilseniz ve futbol oyunlarıyla yeni yeni yıldızınız uyuşmaya başlamışsa sizin için daha ucuz oyunlar önermek durumundayım. Zira yüksek fiyatı ile sadece "FIFA hayranları" için satılan bu oyuna çok yüksek beklentileriniz olmadan girmeniz gerekiyor, bu da mevcut fiyatıyla zor. Futbol hayatınızın önemli bir parçası ise FIFA 21 size keyifli uzun bir yolculuk vaat ediyor. Eğer FUT oynamayı ve daha hızlı ilerlemeyi düşünüyorsanız oyunun üst sürümlerini satın alın. Bugünlük size aktaracaklarım bu kadar, bir başka incelemede daha görüşmek dileğiyle. Sevgi ve oyun ile kalın.
OKU -
Pes2021 inceleme
PES serisi her yıl bir şekilde oynanış mekaniğinde değişikliğe gitmesi ile meşhurdur. Bir önceki yılki oyundan çok daha kötü oyunlarla karşılaştığımız da oldu.. Bir dönem top fiziği, oyun hızı, paslaşma ve şut sistemi gibi temel futbol mekaniklerinde yapılan değişikliklerle oyuncuların canından bezdirmişti Konami. Özellikle PES 2010 pek çok oyuncunun anılarında iyi bir yere sahiptir. Daha sonra 2017 yılına kadar belirli bir düşüş trendi gösteren Pes serisi, 2017 yılında sonra yapılan köklü değişikliklerle geri dönüşün ilk sinyalleri vermişti. Her yıl yapılan oynanış mekaniği değişiklikleri daha simülasyona yakın bir oyun deneyimine doğru gidilen yolda dizilen ilk taşlardı. Ta ki bu yıla kadar. Konami adı değişen ve espor’a atıf yapan eFootball PES serisini bu yıl dinlendirmeye aldı. Yeni nesle odaklanan Konami geliştirici ekibi oyunculara dürüst davranarak bu yıl PES 2021’de geliştirme yapmadık, yeni nesle odaklandık diyerek sadık taraftarlarından kısa bir mola istedi. Peki sezon güncellemesi olarak sunulan eFootball PES 2021 oyun severlere ne vaat ediyor gelin bakalım.
PES 2021 inceleme
Öncelikle oyunseverlerin en çok merak ettiği konudan biri olan PES serisinin meşhur lisans problemleri mevzusundan başlayarak incelemeye giriş yapmak istiyorum. Evet bu sorun hala devam ediyor. Yani pek çok önemli takım ve Şampiyonlar Ligi Avrupa Ligi büyük turnuvaların isim lisansları bu yıl da oyunda bulunmuyor. Bu da her yıl olduğu gibi bu yıl da oyunun atmosferinden götüren en büyük eksiklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Yine her yıl ufak değişiklikler yapılarak daha kullanıcı dostu bir görünüme kavuşan başlangıç menüsünde de herhangi bir değişiklik olmadığını belirteyim. Bu menüdeki en büyük yenilik arka planda bulunan futbolcu fotoğrafları! En azından onları ve çok da etkileyici şarkılardan oluşan müzik albümünü değiştirmeyi düşünmüşler.
PES 2020’nin seriye getirdiği yeniliklerden geçtiğimiz yıl bahsetmiştik. Yeni kamera açıları, oynanış mekaniğindeki değişiklikler, top sürme şut çekme pas ve daha hassas top kontrolünün yanı sıra defans sisteminde de köklü değişiklikler yapılmıştı. Özellikle omuz omuza mücadelelerde hava toplarında rakip oyuncuya üstünlük kurmak için elini kolunu kullanan fiziksel temasa girmekten kaçınmayan futbolcular, Fifa oyuncularının yıllardır deneyim ettiği PES oyuncularının ise oh be sonunda PES’te de şu ikili mücadeleleri gördük diyeceği yenliklerdi. Her ne kadar yine tam bir futbolcu gibi hareket edemese de PES serisinin alıştığımız animasyon çeşitliliği eksikliği PES 2020’de de karşımıza çıksa da yine de seri için çok büyük bir ileriye adımdı PES 2020. Ana Lig modunda yapılan değişiklikler Konami’nin serinin en köklü oyun modundan hala ümidi kesmediğini gösteriyordu.
Transfer yapmak daha keyifli hale gelmiş, aldığınız oyuncunun sadece teknik olarak değil motivasyon olarak da takıma olumlu ya da olumsuz etki edebileceğini görmek, yeni diyalog sistemi sayesinde oyunculara etkileşime girebilmek yaptığınız görüşmelerin futbolcu üzerindeki etkilerini takip etmek Ana Lig’in daha gerçekçi hissetimesine neden olan yenilikler arasında yer alıyordu. Sürekli güncellenen transfer verileri sayesinde gerçek dünyadaki gelişmeler hızla oyuna aktarılabiliyordu. Genç takımdan, altyapıdan ilk onbire oyuncu çıkarmak adeta elinizde büyüyen ufaklığın gözünüzün önünde bir süper yıldıza dönüştüğüne şahit olmak, Belki de Süper Lig’den aldığınız takımınızın dünya devleriyle boy ölçüşmeye başladığını görmek Ana Lig’i keyifli kılan en temel unsurdur. Hepsinden bahsetmediğim geçtiğimiz yıl yapılan tüm bu yenilikler bu yıl da olduğu gibi karşımıza çıkıyor. Ufak bir yenilik olarak Ana Lig’e başlarken seçtiğimiz Teknik Direktörlerin değiştiğinden bahsedebiliriz. Ancak ne yazık ki yeni teknik direktörler arasında da bir Türk teknik direktör yer almıyor.
Ancak oynanış olarak eFootball PES 2021’de değişiklik yok dersek yanlış olur. Oyunun PES 2020’ye göre daha da ağır hissettirdiğini söyleyebilirim. Oyuncu hareketleri biraz daha gerçekçi görünüyor ve daha akıcı, doğal hareket ediyorlar. Geliştirici ekip ufak da olsa bir dokunuş yapmış. Aynı dokunuş yapay zeka için de geçerli, özellikle en üst zorluk derecesinde oynuyorsanız, yapay zekanın verdiği isabetli kararlar, organize atak geliştirmesi sizi oldukça şaşırtacak. Kanat organizasyonları bu yıl da orta alanda kilitlenen oyunu çözmek için bire bir. Çalım atmanın oldukça zor olduğu oyunda sürekli pas yaparak rakibin bir hata yapmasını beklemek, derine attığınız topların etkili olmaktan çok uzak olduğunu görmek sizi kanat organizasyonları ve bir kanattan diğer kanada uzun toplar atıp atağın yönünü sürekli değiştirmeye zorluyor.
Pas sisteminde yapılan köklü değişikliklere rağmen yine de hala bu mekaniğin kusursuz çalıştığını söylemek zor. Hala bir metre yanınızdaki adama attığınız pas ile çapraz koşu yapan derine inen hücum oyuncusuna yaptığınız pas şekli teknik olarak aynı. Yani burada artık bir ince ayar eksikliği göze çarpıyor. Daha incelikli paslar atabileceğiniz yeni bir sistem gelmesi gerekiyor. Şutlarda ise beklenen gelişmenin sonunda gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Şut çektiğimizde topun ağırlığını hissediyorsunuz. Geliştirici ekibin top fiziği üstünde ne kadar emek harcadığını uzun mesafeli çektiğiniz bir şutun ağlarla buluştuğu zaman anlıyorsunuz. Sert ve teknik daha yavaş şutlarda topun verdiği tepki olması gerektirdiği gibi hissettiriyor. Ancak top fiziğinde yaşanan gelişme ne yazık ki oyuncu fiziğinde çarpışma dinamiklerinde karşımıza çıkmıyor. Çarpışma dinamiği hala düzgün işlemiyor. Futbolcular bazı anlarda ayaklarının dibindeki topa değmiyor, bazen omuz omuza mücadelelerde tutup çekme rakibin önüne geçme hareketleri oldukça düzgün işliyor, bazen ise koşan rakibi durdurmak vücut teması yapmak mümkün olmuyor. Konami’nin bu dinamik üstünde biraz daha mesai harcaması gerekiyor. Ve tabii ki hakemler üzerinde de! Ben PES hakemlerini bizim Süper Lig hakemlerine benzetiyorum. Alakasız fauller, kırmızı kart yerine verilen sarı kartlar, avantaj kuralını hep yanlış kullanmalar... Oyun sırasında hakemlere verdiğim tepkiyi varın siz hayal edin!
Grafiklerde ise ufak bir cila dışında çok fazla yenilik yok. Artık Fox Engine oyun motorunun da son demlerindeyiz. Hatta sonundayız diyebiliriz. Muhtemelen bu yıl gördüğümüz oyun artık Fox Engine’in kullanıldığı son oyun olacak. PES 2022 ile birlikte Konami de yeni bir sayfa açarak, karşımıza bambaşka görünen bir oyunla çıkacak. Türkiye Süper Lig’i eFootball PES 2021’de de yer alıyor. Ancak kadroların hala güncel olmadığını, formaların dahi geçtiğimiz sezon formaları olduğunu belirtmeliyim. Hatta Fenerbahçe’nin formasında 4 yıldız yer alıyor! Yani forma tarafında ve Süper Lig genelinde yenilik beklemeyin derim. Ancak, Pandemi nedeniyle ertelenen UEFA Euro 2020 turnuvası oyunda lisanslı olarak yer alıyor.
Peki eFootball PES 2021’i kimler almalı? Siz de benim gibi PES 2020’yi uzun saatler oynamış, MYClub modunda çok fazla takılmamış Ana Lig’de kulübünüzü Real Madrid’e 5 atacak seviyeye getirmeye uğraşmış, arada sırada online maç yapmış bir oyuncuysanız, eFootball PES 2021’in sizin için bir yenilik sunmadığını belirtmem lazım. Örneğin henüz bir güncelleme yayınlanmadığı için Süper Lig takımları, takım formaları, oyuncu yüzleri, maç atmosferi oynanış mekanikleri yani aklınıza gelebilecek her şey PES 2020 ile aynı. Hatta serinin meşhur spikerleri dahil Japon geliştiricilerin bu yıl kendilerine ulaşamadıklarını aynı seslendirmelerin oyunda kullanılacağını açıklamıştı. Yani eFootballPes2021 Konami’nin de belirttiği gibi bir sezon güncellemesinden ibaret. Peki bu sezon güncellemesi ne? Fark nerede ortaya çıkıyor. Tabii ki MyClub modunda. My Club modunun oyunun diğer modlarına oranla daha canlı, gelen yeni turnuvalarla, sürekli güncellenen oyuncu güçleriyle aktif pazarıyla daha “yeni gibi” olduğunu söyleyebilirim.
Yani yapılan bu sezon güncellemesi paketi, oyunun My Club modunu aktif bir şekilde oynayan oyuncular için yapılmış diyebiliriz. İkonik oyunculardaki artış MyClub modundan alınan zevki de arttırıyor. Del Piero, Maradona ve Beckham gibi efsanelerle oynamak müthiş bir keyif. Tabii rakibimizde hem Messi, hem Bergkamp, hem de Maradona aynı anda varsa işte o zaman sizi ufak bir çin işkencesi bekliyor. Menü tarafı ve özellik anlamında çok fazla değişiklik olmasa da, taktik diziliş şemasında yapılan ufak değişiklikler en azından bu modda yenilik bekleyen oyuncuları sevindirecektir.
Her şeye rağmen Konamiyi dürüstlüğünden dolayı tebrik etmek lazım. Bu oyunu yepyeni PES diye de bize sunabilirlerdi ancak dürüst davranıp sezon güncellemesi olduğunu açık açık söylediler. Yıllardır aynı oyunu farklı yıl isimleriyle satan firmalara inat bu yapılan dürüst hareket takdir edilesi diyor, uygun fiyatlı PES deneyimi yaşayan ve geçtiğimiz yıl oyunu es geçenlere ve MyClub fanatiklerine eFootball PES 2021’i tavsiye ediyorum.
OKU -
PES 2013 V5 Güncel Kadro
Merhaba arkadaslar,
Pes 2013 2019 Yılının Yeni Kadrolar Yeni saha ve en güncel transferler gelmiştir. En önemlisi yeni sürümde Sizleri bekleyen en önemli yeniliklerden biride 2k pixel Görüntü çözünürlüğünde saha çim’leri eklenmiştir. Çok ciddi görüntü kalitesi elde edildi. Bazı görsellere bakabilirsiniz.
Yeni sürüm Pes 2013' de gerçekten canlı bir ekran görüntüsü ve daha dinamik bir pes 2013 karsımızda.
Kesinlikle Pes 2013 severlerin denemesi gereken bir sürüm olduguna inanıyoruz. Şu ana kadar Pes 2013 oyununu sever kişilerden cok olumlu tepkiler aldık.
%90 Cafede olmayan Pes 2013 güncel sürümünde oyun deneyimi için herkesi kafemize bekleriz.